Emek ve yemek


Şöyle bir yaptıklarımıza, uğraşlarımıza, çevremize bakalım. Emek vererek yapılan her türlü işin ciddi bir değeri var. Bu ister çocuk yetiştirmek olsun, ister örgü örmek olsun, ister ev işi yapmak, dolap düzenlemek olsun, ister yemek yapmak olsun değişmiyor. Bu sıralamalar arasına iş yaşamından bir şey almadım, çünkü amacım yemek yapmak üzerine bir şeyler yazmak. Ancak, iş yaşamında da durum farksız. Emek vererek, düşünerek, titizlenerek yaptığın her işin sonucunda somut bir şey çıkıyor her koşulda. Hele buna bir de yıllar boyu edindiğin deneyimi, pratikliği, uzmanlığı katarsan ortaya eşsiz bir şeyler çıkması işten bile değil. Bu “işten bile değil” doğru bir laf aslında. Birisi için bir işi yapmak çok kolay anlamında. Sıklıkla da yanlış kullanıldığına tanık oluyorum, “içten bile değil” deniyor.

Közlenmiş biberle süslü pirinç pilavı
Ananas içinde meyve salatası



















Amerika’daki kızım geldiğinden beri blog yazmak için zaman ayıramadım. Devamlı evde değildi, bol bol gezdi bu sürede. Evde olduğu zamanlar harika oluyor. Şimdi bir de kar yağıyor. Battaniyelerin altında, film izleme zamanlarımız benim için unutulmaz olacak. Cuma günü gidecek. Yaşadığı yerde havanın -15 derece olduğunu öğrenmişti, şimdi baktım -3 derece. İstanbul’a yakın, çok zorlanmayacak belli ki. Halbuki bize “kışın çok soğuk olur, yere tükür, inmeden donar” demişlerdi. Kızım buradayken briç ve yemek kurslarına biraz devamsızlık yaptım. Ama yemek kursunun etkilerini en çok büyük kızım hissetti evde.

Ben de kendimdeki değişimi hissediyorum. Her şeyden önce daha cesur oldum. Lezzete ulaşmak için sağlıklı yöntem ve malzemelerden az da olsa feragat etsem de içime sinen tatlar ve çeşitler yaratabiliyorum. Yemek yapmak işi emek, sevgi, ustalık ve deneyim gerektiriyor. Aileme, sevdiklerime öncelikle sağlıklı ve ayrıca zevk alacakları yemekler yapmak, lezzetler sunmak mutluluk veriyor bana. Küçük mutfak masamızda, böyle sıradışı ve mezeye yakın yemekler hazırladığım zamanlarda eşimin işten gelip, yanında bir şarap açıp içmeye değer bulduğu bir sofra görmesi çok hoşuma gidiyor.

Salatalık içinde peynirli cacık
Shoarma (Şuvarma)

Geçen haftaki yemek kursunun son dakikalarında, kurumun denetçisi dersimize girdi. Biz de tam  o gün yapılan yemeklerin değerlendirmesini yapıyorduk. Denetçi dinledi ve sonunda “buraya kursa katılan hanımların eşleri çok şanslı” dedi. Haklı, çünkü ufkumuz genişliyor. Televizyonda da çok yemek programı izliyorum, ama kursta uygulamalı öğrenmek başka oluyor. Kurstaki eğitmenimiz bu alanda lisans eğitimi almış. Büyük kızımdan bir kaç ay küçük, 24  yaşında. Sınıfın yaş ortalaması 35-40 civarında. Bu hanımların büyük çoğunluğu evli ve çoluk çocuk sahibi. Ama eğitmenimizin doğal bir liderlik yeteneği var, iyi yetişmiş bir genç hanım. Yıllardır yemek yapan, çocuk yetiştirmiş, çok farklı kişilik özelliklerine sahip onca kursiyeri yönetmeyi, yemek pişirtmeyi, öğretmeyi nasıl güzel başarıyor, tebrik etmek lazım. Eğitimi, katıldığı stajlar, çalıştığı yerler ona çok şey katmış, bir de bu işi seviyor ve kabiliyeti var, becerikliliği ellerinin hareketlerinden anlaşılıyor. Yaptığımız yemekleri bir güzel süslüyor. Bazılarının fotoğralarını aldım buraya. Bir de şu gerçek var tabi, kursiyerler öğrenmeye açık ve istekli insanlardan oluşmuş bir grup.

Yoğurtlu pancar
------------------------
Patates topları

Bu kursa katılırken amacım, eğitmenimizden bir şeyler öğrenmenin yanısıra, katılımcılardan, onların kullandığı pratik yöntemlerden de yararlanmaktı. Gerçekten öyle de oluyor. Çünkü kurs öncesinde, ablalarımdan, arkadaşlarımdan, komşularımdan mutfak konusunda o kadar çok feyz aldım ki. Ufacık bir ayrıntı sayesinde mutfakta harikalar yaratabiliyor, farklı bir lezzet yakalayabiliyor, işinizi kolaylaştırabiliyor ve zaman kazanabiliyorsunuz. Bütün bunlar deneyim kazanmanızı, hızlanmanızı, ustalaşmanızı sağlıyor. Kurs arkadaşlarımdan da öğreniyorum dolayısıyla. Kursta ekip olarak çalışmak, paylaşmak hoş bir şey. Yemekler yapılıp, tadılmaya başlandığında kendimizi “gurme” gibi hissediyoruz. Dönemin bitiminde her bir kursiyer kendi yemek yapacak ve tattıracak ekibe, bu da sınav gibi bir şey olacak. Diğer gruptan bir kursiyer gerçek İtalyan tarzı tiramisu yapmış, mascarpon peyniri ve savoyer ile. Bakalım ben ne yapacağım? Kafamda bir sürü fikir var. Ayrıca, kızımın bir arkadaşının doğum gününe tiramisu yapmak için bugün kendi mascarpon peynirimi yapacağım, ilk denemem olacak. 

Emek verilerek, sevilerek yapılan her iş güzel oluyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yine Tuba Ağacı

Tuba ağacı

Tarabya hakkında yazarken