Emek ve yemek
Şöyle bir yaptıklarımıza, uğraşlarımıza, çevremize bakalım.
Emek vererek yapılan her türlü işin ciddi bir değeri var. Bu ister çocuk
yetiştirmek olsun, ister örgü örmek olsun, ister ev işi yapmak, dolap
düzenlemek olsun, ister yemek yapmak olsun değişmiyor. Bu sıralamalar arasına
iş yaşamından bir şey almadım, çünkü amacım yemek yapmak üzerine bir şeyler
yazmak. Ancak, iş yaşamında da durum farksız. Emek vererek, düşünerek,
titizlenerek yaptığın her işin sonucunda somut bir şey çıkıyor her koşulda.
Hele buna bir de yıllar boyu edindiğin deneyimi, pratikliği, uzmanlığı katarsan
ortaya eşsiz bir şeyler çıkması işten bile değil. Bu “işten bile değil” doğru
bir laf aslında. Birisi için bir işi yapmak çok kolay anlamında. Sıklıkla da
yanlış kullanıldığına tanık oluyorum, “içten bile değil” deniyor.
![]() |
Közlenmiş biberle süslü pirinç pilavı |
![]() |
Ananas içinde meyve salatası |
Amerika’daki kızım geldiğinden beri blog yazmak için zaman
ayıramadım. Devamlı evde değildi, bol bol gezdi bu sürede. Evde olduğu zamanlar
harika oluyor. Şimdi bir de kar yağıyor. Battaniyelerin altında, film izleme
zamanlarımız benim için unutulmaz olacak. Cuma günü gidecek. Yaşadığı yerde
havanın -15 derece olduğunu öğrenmişti, şimdi baktım -3 derece. İstanbul’a
yakın, çok zorlanmayacak belli ki. Halbuki bize “kışın çok soğuk olur, yere
tükür, inmeden donar” demişlerdi. Kızım buradayken briç ve yemek kurslarına
biraz devamsızlık yaptım. Ama yemek kursunun etkilerini en çok büyük kızım
hissetti evde.
Ben de kendimdeki değişimi hissediyorum. Her şeyden önce daha
cesur oldum. Lezzete ulaşmak için sağlıklı yöntem ve malzemelerden az da olsa
feragat etsem de içime sinen tatlar ve çeşitler yaratabiliyorum. Yemek yapmak
işi emek, sevgi, ustalık ve deneyim gerektiriyor. Aileme, sevdiklerime öncelikle
sağlıklı ve ayrıca zevk alacakları yemekler yapmak, lezzetler sunmak mutluluk
veriyor bana. Küçük mutfak masamızda, böyle sıradışı ve mezeye yakın yemekler
hazırladığım zamanlarda eşimin işten gelip, yanında bir şarap açıp içmeye değer
bulduğu bir sofra görmesi çok hoşuma gidiyor.
![]() |
Salatalık içinde peynirli cacık |
![]() |
Shoarma (Şuvarma) |
Geçen haftaki yemek kursunun son dakikalarında, kurumun
denetçisi dersimize girdi. Biz de tam o
gün yapılan yemeklerin değerlendirmesini yapıyorduk. Denetçi dinledi ve sonunda
“buraya kursa katılan hanımların eşleri çok şanslı” dedi. Haklı, çünkü ufkumuz
genişliyor. Televizyonda da çok yemek programı izliyorum, ama kursta uygulamalı
öğrenmek başka oluyor. Kurstaki eğitmenimiz bu alanda lisans eğitimi almış.
Büyük kızımdan bir kaç ay küçük, 24
yaşında. Sınıfın yaş ortalaması 35-40 civarında. Bu hanımların büyük
çoğunluğu evli ve çoluk çocuk sahibi. Ama eğitmenimizin doğal bir liderlik
yeteneği var, iyi yetişmiş bir genç hanım. Yıllardır yemek yapan, çocuk
yetiştirmiş, çok farklı kişilik özelliklerine sahip onca kursiyeri yönetmeyi,
yemek pişirtmeyi, öğretmeyi nasıl güzel başarıyor, tebrik etmek lazım. Eğitimi,
katıldığı stajlar, çalıştığı yerler ona çok şey katmış, bir de bu işi seviyor
ve kabiliyeti var, becerikliliği ellerinin hareketlerinden anlaşılıyor. Yaptığımız
yemekleri bir güzel süslüyor. Bazılarının fotoğralarını aldım buraya. Bir de şu
gerçek var tabi, kursiyerler öğrenmeye açık ve istekli insanlardan oluşmuş bir
grup.
![]() |
Yoğurtlu pancar ------------------------ Patates topları |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3G8naz0RVaVELNGs5q-5QWZcYfvFIR48AYMYfmMvnweEhxpA-B30BzV0Q90Lkxp2iz4fMNVcguVUNYugESZ9ogcbbvG8dgfPKZdphKfAfDYvZ3qXl1tceE_qrl822doJeEz81a8zq2R4/s1600/IMAG0369.jpg)
Bu kursa katılırken amacım, eğitmenimizden bir şeyler
öğrenmenin yanısıra, katılımcılardan, onların kullandığı pratik yöntemlerden de
yararlanmaktı. Gerçekten öyle de oluyor. Çünkü kurs öncesinde, ablalarımdan,
arkadaşlarımdan, komşularımdan mutfak konusunda o kadar çok feyz aldım ki. Ufacık
bir ayrıntı sayesinde mutfakta harikalar yaratabiliyor, farklı bir lezzet
yakalayabiliyor, işinizi kolaylaştırabiliyor ve zaman kazanabiliyorsunuz. Bütün
bunlar deneyim kazanmanızı, hızlanmanızı, ustalaşmanızı sağlıyor. Kurs
arkadaşlarımdan da öğreniyorum dolayısıyla. Kursta ekip olarak çalışmak,
paylaşmak hoş bir şey. Yemekler yapılıp, tadılmaya başlandığında kendimizi “gurme”
gibi hissediyoruz. Dönemin bitiminde her bir kursiyer kendi yemek yapacak ve
tattıracak ekibe, bu da sınav gibi bir şey olacak. Diğer gruptan bir kursiyer
gerçek İtalyan tarzı tiramisu yapmış, mascarpon peyniri ve savoyer ile.
Bakalım ben ne yapacağım? Kafamda bir sürü fikir var. Ayrıca, kızımın bir arkadaşının doğum gününe tiramisu yapmak için bugün kendi mascarpon peynirimi yapacağım, ilk denemem olacak.
Emek verilerek, sevilerek yapılan her iş güzel oluyor.
Yorumlar