Dünya Kız Çocukları Günü


Dizinin üstünde bir bilgisayarla dünyada ne var ne yok ulaşabilmek, benim yaşıma gelmiş bir insan için o kadar akıl almaz bir şey ki, gördüklerim, keşfettiklerim karşısında şaşkınlık yaşıyorum her zaman. Bu sözleri babam söylese daha uygun olurdu aslında. Şu da bir gerçek ki, 1980’de bizim okulda sadece kütüphanede bilgisayar vardı, üzeri delikli kartlar basardı. İşe başladığımda bilgisayarla tanıştım, köşe odada bir tane bilgisayar vardı ve lotus diye bir program yüklüydü. Onunla ne yapılacağına karar verilmemişti, yazılarımız sekreterimiz tarafından ofisteki tek elektronik daktiloda yazılıyordu. Bu nedenle sekreterimiz dairenin başkandan sonraki en önemli şahsiyeti havasında dolaşırdı. Herkes bir şekilde ona muhtaçtı. 1985’ten sonra şu anda geldiğimiz nokta herkesin malumu. Dolayısıyla bu paragrafın ilk cümlesi tarafımdan rahatlıkla yazılabilir.


Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Kız Çocukları Günü” ilan edilmiş. Ablam sabah radyo haberinde duymuş, kızını, yeğenlerini, gelinini arayıp kutlamış. Ne güzel yapmış. BM Genel Kurulu’nda, 2012 yılından itibaren 11 Ekim'in ''Dünya Kız Çocukları Günü'' olarak kabul edilmesine ilişkin Türkiye, Kanada ve Peru tarafından hazırlanan karar tasarısı bütün ülkelerin onayıyla kabul edilmiş. Kararda “ekonomik büyüme, BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddet sarmalını kıracağı, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı” belirtilmiş. Ne olmuş dedim kendi kendime, erkek soyuna bir şeyler mi oluyor da böyle kararlar alıyorlar. Pek düşünceliler doğrusu. Geç kalmışsınız bence.

Bazı sitelerin haber bültenleri elektronik postayla geliyor. Bunlardan biri http://www.springwise.com  Site yeni çıkan ürün ve hizmetleri tanıtıyor. Bugün gelen bültende erkeklerin egemenliği altında olan mühendislik sektörüne, kadın bakış açısının yeni düşünceler ve inovasyon getireceğine olan inançtan dolayı, kız çocuklarını mühendislik mesleklerine yönelteceğine inanılan bir oyun geliştirildiği haberi vardı. Oyunu çıkaran şirketin güzel bayan CEO’sunun sunduğu tanıtım videosunu izledim. Oyun bir plaka üzerinde kurulan bloklara çarklarla geçirilen renkli kurdelaları dolamak, çekmek gibi bir oyun anladığım kadarıyla. Bir de oyunun uygulanabileceği hikayeler yaratmışlar, kitapçığı var. Ayrıca, Iphone ve Ipad’den ücretsiz olarak indirilebilecek e-kitap versiyonu da varmış hikayelerin.

Şimdi, şu oyuncak sektörünün, internetin, teknolojinin ve dünyanın geldiği noktayı düşünüyorum. Bir yandan kız çocuklarının ne kadar da bilinçli olarak pembe renklerle, bebek oyuncaklarıyla büyütüldüğünü düşünüyorum. Pembe dünyalarda, bebeklerinle, evinle var ol diyorduk kız çocuklarına ve böylece gelişmelerine, erkek egemen sektörlere girmelerine engel mi oluyorduk? Evet, öyleydi. Kadınların her alandaki yaratıcılığından, gücünden, hırsından korkuldu belki de. Peki şimdi ne oldu da “Kız Çocukları Günü” ilan ediliyor. Kız çocukları mühendislik alanlarına yönlenmeli diye düşünülüyor, daha önce öyle olmadığı fark ediliyor. Bana kalırsa BM’nin Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin arkasında hayal edilemeyecek ölçüde garip istatistikler ve tahminler var ve bunları açıklayamıyorlar. Erkeklere galiba bir şey olacak. Son zamanlarda çok fazla komplo teorileri üretmeye başladım sanırım. Aslında, bu gelişmelerin arkasındaki temel gerçek, ekonomiler büyüsün, daha çok üretelim ve daha çok tüketelim...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yine Tuba Ağacı

Tuba ağacı

Tarabya hakkında yazarken